Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (993)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $33,311,810Tržby Celosvetovo $137,443,644Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ tešil som sa na 3D skalnaté hory ale ostal som sklamaný, v tomto ohľade to moc perspektívy neprinieslo, veľmi málo záberov ktoré by pripomenulo hĺbku, veľkoleposť, rozpínavosť, prírodnú "desivú" krásu, tobôž aby ráznejšie vyrazili dych, to už dokument Príbehy tatranských štítov od Barabáša bol ďaleko viac dych vyrážajúci, tam som mal skutočný pocit nevôle z tých výšok štítov, k tomu tu máme mdlí dej vedení v tuctovej nevýraznej réžii Baltasara Kormákura, ten sa začína dosť zle formovať v rutinného režiséra bez nápadu a k tomu tak nabité herecké obsadenie a fakt moc nevyužité, nikto nejak zvlášť neohúri, taká popcorňovka ako Vertical Limit či Cliffhanger ďaleko viac ohúri, nehovoriac už o takom Páde do ticha ktorý toto hravo schová, šedý priemer /videl v kine 3D verziu: 60%/ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama "Člověk proti přírodě", kterému opravdu věříte, že je podle skutečné události, a které mohlo být i delší, protože jsou z něj cítit ty lepší filmové dobrodružné časy, kdy všechno nebyly jen triky a kdy štáb leccos doopravdy podstoupil (doporučuji zajímavé bonusové materiály o natáčení na blu-ray). Jason Clarke opět potvrzuje, jak výborný a sympatický herec to je, když se k němu dostane ta správná role, nicméně výborných herců tu je víc. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, nemôžem si pomôcť, ale plagáty sú adrenalínovejšie a napínavejšie ako samotný Everest. Toľko známych xsichtov po kope a ja si neviem spomenúť dokopy ani na jedného, okrem Jasona Clarka, ktorému hlavná rola celkom sadla. Ostatný nula bodov. A pri nezaujímavých postavách sú nulové aj emócie. Aj keď to bolo fajn natočené, sneh, hory, Everest a kamera skutočne oku lahodí, za celý film sa tu vlastne nič strhujúce neodohraje. Jasne, povedzme si, že je to podla skutočných udalostí a tak to aj natočíme, ale tým pádom, film okrem pár pasáží a hlavne záveru nemal čím prekvapiť. 70% - 3* ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa hodnotí snímok, ktorý sa snaží zobraziť niečo, s čím človek nemá žiadne skúsenosti. Za mlada som mal problém vyliezť na jabloň (respektíve z nej zliezť) dnes oberám višňu za pomoci "dvojaka", takže nakoľko je "Everest" skutočne reálnou dobrodružnou drámou, môžu usúdiť akurát "horolezci, horolezkyně, horolezčata", ktorí podstúpili niečo viac, ako len výlet na Vtáčnik. Je to dobrý film, bavil ma, miestami mi dokonca ostalo mrazivo, takže ja radšej ostanem v teple svojho bytu, sem tam si zahrám fucik a možno raz vybehnem kuknúť na Kľak. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já sice chápu, že se tvůrci asi snažili pro každou z postav najít nějakej prostor, ale ono se to potom strašně drobí na takový mini-příběhy. V závěru jsem se v tom pak začal vyloženě ztrácet, protože ani nevidíte hercům do tváře, takže postavy můžete identifikovat tak maximálně podle barvy kombinézy. Já jsem pak ani nevěděl, komu se teda podařilo dobelhat do základního tábora a komu se podařilo umrznout. Asi bych víc ocenil, kdyby se o týhle události natočil dokument. Navíc jsem si pak musel ještě dohledat nějaký informace na wikipedii, abych se v tom zpětně trochu líp zorientoval. Kdybych si ty informace našel před filmem, možná by byl můj zážitek lepší. Ale rozhodně teda nemůžu říct, že bych se u toho nudil, takže svůj účel to asi splnilo. Lepší 3 hvězdy. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (50)

  • Severoamerické tržby dosáhly 43,5 milionu amerických dolarů, celosvětové 203,4 mil. (NIRO)
  • Nejvypjatější scény filmu se natáčely ve studiu. Postavila se věrná replika himalájského vrcholu a ta se celá obklopila zeleným plátnem, do kterého byly v postprodukci dodělány veškeré digitální triky. (CatcherBlock)
  • Vrtulník, který přiletí do města Lukla (výchozí bod výprav směřujících na Mount Everest), je středně těžký víceúčelový Mil Mi-8, jeden z nejrozšířenějších vrtulníků na světě. Do Lukly totiž nevedou žádné silnice a z Káthmándú se sem dá dostat pouze vzduchem. Místní letiště je jednou z nejnebezpečnějších přistávacích ploch na světě - kvůli extrémně proměnlivému počasí a poloze mezi vysokými horskými štíty, kde je málo manévrovacího prostoru. (Maulincio)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama